Reisbureau Valkengoed

Bijzonder Gambia

Bijzonder Gambia

Ga je niet aan het strand liggen?

Donderdag 30 mei was het zover. Voor het eerst in mijn leven ging ik naar Afrika. Niet op safari, niet naar een luxe resort, niet een standaard Afrika reis maar naar Gambia. De eerst reactie die ik kreeg was ”ohja je gaat zeker weer een weekje in de zon liggen?” Ook hierop kon ik nee antwoorden. Dit zou een hele speciale reis worden met een bijzonder doel.

We vlogen vanaf Dusseldorf naar Banjul, de hoofdstad van Gambia. Het was al 23.00 uur dus alles was al donker. We werden netjes opgewacht door onze chauffeur. We moesten een uurtje rijden omdat we in het binnenland verbleven. Nadat we een donker onverhard zijweggetje in reden voelden we ons wel even echt in the midle of nowhere. Gelukkig was het een kort stukje en zagen we de lodge voor ons liggen. Onze koffers werden naar ons huisje gebracht. We namen nog 1 biertje en daarna lekker slapen.

Wakker worden met apen

De volgende morgen werden we al vroeg gewekt. Niet door het personeel of andere gasten maar door alle vogels en apen! Ja, echt zo bijzonder, we gingen voor onze deur op onze ligstoeltjes zitten en zagen boven ons de apen springen. Nou daar word je even stil van. Daarna konden we heerlijk ontbijten. Verse broodjes, zelfgemaakte mangojam, een zonnetje en uitzicht op de rivier.

Na het ontbijt stond de jeepsafari op het programma. Met twee andere Nederlanders gingen we op pad. We reden door het bos en kwamen prachtige vogels tegen. Daarna stopte een paar keer bij kleine dorpjes waar we stiften en kleurboeken konden uitdelen aan de kinderen. Daarna konden we bij een familie in huis kijken om te zien hoe het normale leven eruit ziet. In het binnenland hebben de meeste huizen geen stroom en is de ‘badkamer’ meer een ruimte in de openlucht waar een scherm omheen staat. Douchen word ook met koud water gedaan, in de meeste dorpen is er een centrale put waar het water uit gepompt word. Sommige families moeten een uur lopen om vervolgens 20 liter water mee naar huis te kunnen nemen.

Toen we weer aankwamen bij de lodge stond de lunch voor ons klaar. De rest van de middag hebben we aan de rivier gezeten. De andere gasten gingen na de lunch allemaal weg. Wij waren dus met z’n tweeën over! Wat super rustig en relaxt was. Tegen de avond werd het ep in de rivier. Tot onze verbazing werden we toen omsingeld door apen en wisten we niet waar we moesten kijken. Mede omdat wij met z’n tweeën waren en heel stil bleven zitten kwamen er steeds meer apen en vogels, een prachtig gezicht en een mooie afsluiting van de dag.

× Hoe kan ik je helpen?